Zalm salade

Ik ben een visliefhebber! Niet zo één die ’s ochtends om 06:00 zijn hengel uitgooit en in een bak met wormen grabbelt, maar één die graag een visje eet. Ik denk dat tonijn, zalm en kabeljauw mijn favo visjes zijn. Vis bevat veel goede vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Vooral op woensdag eet ik graag vis (woensdag is mijn vrije dag), omdat ik dan met aandacht de vis bereiden kan. Een goede vis bakken is nog een kunst en het staat of valt met de aandacht die je een visje geeft. Voor vandaag staat op het menu een salade met zalm!

Benodigdheden voor twee personen:

  • 2 zalmfilets
  • 2 takjes verse dille of een eetlepel dillekruiden uit een potje
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram sperziebonen
  • rode paprika
  • 1/2 rode ui
  • rucola sla
  • olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dop de sperziebonen. Dit kun je heel saai en ouderwets met een schilmesje doen. Ik gebruik altijd een keukenschaar. Bieeetje vreemd, maar wel makkelijk, snel en effectief. Zet een pan met water op en gooi hier de sperziebonen in. Wacht tot het water kookt en giet ze dan af. Zet opzij om te bewaren, maar houd ze wel warm. Halveer de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen. Pel en snijd de ui in ringen. Leg de paprika repen en uiringen op een bakpapiertje en besprenkel met een beetje olie en zout. Zet voor 15 minuten in de oven.

Dep de visfilet droog. Bestrooi met wat zout en dille. Bak de vis in een grillpan (zonder olie of boter) zo’n 3 minuten per kant op een matig vuurtje gaar. Het is belangrijk dat je de vis tijdens de drie minuten niet beweegt in de pan. Spartelen doen vissen alleen levend.

Hak de dille grof. Meng in een kommetje de yoghurt met dille, citroensap van een 1/2 citroen en een uitgeperst teentje knoflook. Druppel er een beetje olijfolie door en maal wat peper en zout erboven. Roer alles goed door elkaar. Proef en bepaal of er nog meer olie/zout/peper/citroensap/dille doorheen moet.

Doe de rucola sla in een kom. Voeg wat saus/dressing toe en roer door elkaar. Verdeel de sla over twee borden.

Schep de sperziebonen over de salade op de twee borden. Haal de paprika en de ui uit de oven en verdeel dit eveneens over de borden. Haal, als hij gaar is, de vis uit de pan en snijd hem in tweeën. Leg over het groentemengsel op de borden. Sprenkel er een beetje citroensap overheen. Serveer de dressing/saus apart in een mooi schaaltje. Eet smakelijk!

Tips:

  • Voor grote eters is dit misschien wat weinig. Je kunt er altijd meer sperziebonen aan toe voegen of een andere groente zoals bijvoorbeeld broccoli of doperwten.
  • Deze salade is ook erg lekker in combinatie met zoete aardappel.
  • Je kunt, als je het prettig vindt, de huid van de zalmfilet nog afsnijden.
  • Ik bak de vis altijd in totaal 6 minuten, omdat ik houd van zalmfilet die nog rosé is vanbinnen. Hoe doorgebakkener hoe langer.
  • Als je liever minder olijfolie wilt gebruiken door de calorieën ben je in dit recept gedoemd.
  • Oké grapje, dan kan je misschien meer citroensap gebruiken, maar daar moet je van houden.
  • Ik gebruik graag Griekse yoghurt, maar magere kwark werkt net zo goed, maar is iets minder lekkah.
  • Vishoedjes dragen zijn bij dit recept verboden. Reden tot mislukking.

 

 

You may also like

Leave a comment