Peanuts! Toch?!

Gisteravond voelde ik mij niet zo lekker en besloot mijn vriend om mij te verassen en eens te koken! ­čÖé Jeeeujj!

Doordeweeks kook ik eigenlijk altijd, puur omdat ik eerder thuis ben (en ik het stiekem ook best leuk vind sstt). El Boyfriend werkt tot half 7 en is pas om 7 uur thuis. Als er dan nog gekookt moet worden heb ik allang de voorraadkasten geplunderd. Maaaarrrrr meneer kookt in het weekend graag en gelukkig kan hij dat ook heel erg goed, dus deze keer doordeweeks was een welkome verrassing!

Meneer bedacht om culinair te doen en maakte uit een van, de door hem geïllustreerde, kookboeken een recept, maar dan wel met een eigen twist eraan. Hij weet ook dat ik dol ben op soep, dus het is voor jullie wederom een soep. Maar dat is niet erg, want soep is liefde! <3

Soep. Pindasoep. P I N D A S O E P. Dat dus. Calorierijk. En. Voedzaam (niet zo, maar ok├ę). En heeeeeeeeul vullend!

Benodigdheden:

  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 ui
  • 1/2 winterwortel
  • teen knoflook
  • 1/2 prei
  • 1 blik gepelde tomaten
  • sperziebonen (voor 2 personen, ongeveer 75 gram per persoon)
  • 1/2 bereide (fles)pompoen of anders zoete aardappel**
  • 1/2 bakbanaan
  • 200 gram ongezouten pinda’s
  • 3 eetlepels pindakaas
  • specerijen: 2 laurierblaadjes, chili, piment, zout
  • 500 milliliter water
  • taug├ę

Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding:

Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd in stukjes. Pel de teen knoflook en snijd grof. Snijd de prei in ringen. Verhit de olie in een, het liefst een gietijzeren, soeppan. Doe de ui erbij en laat glazig worden. Voeg daarna de wortel en de knoflook toe. Laat een minuutje pruttelen. Voeg nu de prei, chili naar jouw smaak en zout toe. Roer alles goed door. Voeg de gepelde tomaten toe. Laat dit mengsel koken en zet dan het vuur laag.

Rooster in de tussentijd de pinda’s in de pan. Je hoort eigenlijk al geroosterde pinda’s te gebruiken, maar die zijn onmogelijk te vinden. Of je moet even naar de andere kant van de wereld vliegen om ze daar te halen, kan ook, is een optie, niet gebruikelijk. Gooi de geroosterde pinda’s, samen met de pindakaas bij het pruttelende mengsel in de pan. Niet te hard gooien; dat spettert zo. Nu mag je lekker pureren met een staafmixer. Dit kan even duren, omdat de pinda’s vrij hard zijn. Als het goed is moet het een gladde massa worden. Voeg nu de laurierblaadjes en de piment naar smaak toe. Snijd de bakbanaan in kleine blokjes en voeg dit erbij. Gooi ook de pompoen en de sperziebonen erbij. Voeg 500 milliliter water toe en breng aan de kook. Breng de soep op smaak met zeezout en proef. Versier je soep met taug├ę en smullen maarrrrrr!!! Eet smakelijk!

Tips:

  • De soep is zelfs met water evengoed vrij dik. Voeg extra water toe als je graag een dunnere soep wilt hebben.
  • **Ik had van het gerecht van maandag een halve pompoen uit de oven over. Dit hebben we door de soep gebruikt. Pompoen moet minstens een klein half uurtje in de oven op 200 graden. Als je weinig tijd hebt, kun je de pompoen prima vervangen voor zoete aardappel. Een zoete aardappel even schillen en 10 minuten laten koken op laag vuur.
  • Je kunt er ook nog een bosuitje doorheen gooien voor de fancy-pancy-heid (dat is geen woord).
  • Dit gerecht is voor 4 personen en aangezien wij met zijn twe├źen zijn, hebben we er vanavond nog een twist aangegeven. Kipfilet snijden, marineren met knoflook en ketjap manis. Kip bakken, rijst koken. Alles door elkaar gooien inclusief overgebleven pindasoep en klaarrrr is avondmaal II.
  • Ik had van de kippindacurry ook een foto gemaakt, maar dat zag er niet uit, dus die post ik lekker niet online. Muhaha.
  • Ik heb ook ontdekt dat ik bakbanaan dus niet zo lekker vind. Jammer, want een bakbanaan is heel voedzaam! Het is geen gewone banaan (je kunt hem ook niet vervangen voor een gewone banaan), omdat het een groente is! En geen fruit! Een bakbanaan bevat meer vezels en zetmeel en minder vocht dan een gewone banaan, waardoor je gerecht geen soep wordt… Doesn’t make sense in this one. Maaarrr het zorgt voor een goede stevige structuuurrrrr. En het is gezond. Pluspunt voor de bakbaan. 1-1.
  • Ik kwam woensdagochtend tot de teleurstellende ontdekking dat de pindakaas door deze soep dus op was. Doei rijstwafel pindakaas en banaan. Helaas Pindakaas HAHA. Meh.
  • Dit gerecht aten we dan wel weer op de dag van de pindakaas. Dus dat is wel leuk. Doe een dansje! Een pindakaasdansje. Ofzo.

 

 

 

You may also like

Leave a comment