Loemp-ei-ja!

Gezond eten struggles

Op zaterdag ga ik zeer regelmatig naar de markt. Naast alle lekkere en gezonde verse groente, fruit, vis, noten en kaas vind je er ook vaak gebakken vis (kibbeling), snoep, chocolade en de man met de loempia’s! Verleidingen op de loer dus! Het is voor mij een echte traktatie om een loempia te eten. Ik vind dat zó lekker! Nu is het zo dat ik over vier weken voor twee weken naar Cuba ga en het daar heel mooi weer is. Tijd dus om even kritisch op de voeding te letten! Dan maar even een loempiaatje minder. Maarrrrrr nu maakte ik gisteren een omelet, die toch wel verdomd goed in de buurt kwam van een loempia! Ik ben een blij meisje!

Een omelet met roerbakgroente

Benodigdheden voor een uiterst smakelijke omelet:

  • 3 eieren (goed voor de spieren na het sporten! 😉 )
  • 1 zakje roerbakgroenten (met witte kool, wortel en paprika)
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • beetje sweet chili saus
  • snufje peper en zout

Bereidingstijd: 10 minuten

Breek de eieren in een schaaltje. kluts de eieren even met een vork goed door elkaar. Doe er een beetje peper en zout doorheen. Bak in een koekenpan de spek krokant en knusprig. Giet het eimengsel over het spek heen in de koekenpan. Laat zachtjes doorbakken. Als het ei ‘droog’ is aan de bovenkant kan je de omelet omdraaien. Nog even een minuutje op een matig vuurtje laten bakken. Daarna op een bord leggen. De wokgroentes erover uit strooien en een beetje sweet chili saus eroverheen druppelen! Eet smakelijk!

Tips:

  • Ik vind dit heerlijk na een zware training! Veel eiwitten, goede vetten en weinig koolhydraten! De ideale bouwstenen voor mijn spierherstel!
  • Met de sweet chili saus moet je wel een beetje uitkijken. De saus bestaat voor 50% uit suiker (oeps), maar een beetje kan in mijn ogen niet zoveel kwaad.
  • Ik kocht kant-en-klare roerbakgroenten gewoon bij de Appie!
  • Veel mensen beweren dat 2 eieren per dag het maximum is. Ik eet er rustig drie of vier. Ik leef nog steeds.
  • Het komt natuurlijk niet in de buurt van een echte echte loempia. Maar toch best dichtbij!
  • Als je iets minder vet wilt eten kan je ervoor kiezen om minder spek te gebruiken. In echte loempia’s zit echter ook een soort ham, waardoor het de smaak van een loempia beter nabootst.
  • In het land van de loempia’s, Vietnam, zijn loempia’s helemaal niet gefrituurd. Ze zijn zelfs heel gezond! Daar zijn het verse rijstvellen, waar verse groenten ingerold worden. Niks geen frituur of sweet chili! 😉
  • Dat was overigens toen ik eenmaal in Vietnam was, stiekem best een teleurstelling, maar dat ga ik natuurlijk nooit toegeven! Ha!
  • Echte loempia’s kan ik overigens ook maken (met loempiavellen, glasnoedels en roerbak), maar die zijn toch niet zo gezond helaas! Hello frituurpan-die-ik-niet-heb-en-daardoor-mijn-hele-huis-naar-kokende-olie-ruikt.

 

You may also like

Leave a comment