Indonesische nasi goreng

Als ik denk aan nasi goreng, dan denk ik aan vroegah! Mijn vader is  (inmiddels was) marineman en bij de marine at men standaard elke woensdag ‘blauwe hap’. Ook wel nasi goreng. Denk Indonesië als kolonie van Nederland. Dit betekende ook, toen mijn vader minder ging varen, dat ik standaard elke woensdag nasi goreng met sajoerboontjes kreeg. Totdat bij iedereen thuis de nasi goreng uit de oren kwam en mijn moeder ‘vergat’ de boodschappen ervoor te halen, waarop mijn vader briesend op ’t fietsie naar de supermarkt ging om de spullen te halen. Want je moet weten, woensdag zonder nasi goreng, ondenkbaar! Nu ik inmiddels uit huis ben eten ze vreemd genoeg niet meer structureel nasi goreng. Interessant. Hoe dan ook, twee jaar geleden zijn meneer en ik in Indonesië geweest. Het haalde bij mij vele jeugdherinneringen op rondom de nasi goreng. Wij hadden het thuis altijd over ‘nasi’, maar dit betekent in het Indonesisch alleen ‘witte rijst’. Nasi goreng is gebakken rijst. We gebruiken in Nederland de term dus massaal verkeerd. Wat wel heel erg leuk is, is dat heel veel termen die wij kennen (of misschien alleen ik thuis door de marinetermen) in Nederland, voornamelijk rondom eten en drinken, veel betekenissen hebben in Indonesië. En als taalnerd vind ik dat dan weer ontzettend leuk!

In Nederland maakt men nasi goreng (ik kort het vanaf nu af tot N.G.) voornamelijk met rijst en een zakje nasikruiden van Conimex. Veel zout, veel e-nummers, veel troep. De basis is eigenlijk heel simpel, waar je eindeloos mee kunt variëren! Jammer genoeg zal ik DE lekkerste N.G. die ik ooit gegegeten heb (sorry pap) niet meer kunnen evenaren, want dan moet ik terug naar Indonesië, maaarrrr wij kochten op het vliegveld wel een Indonesisch kookboek en zijn thuis aan de slag gegaan. In het Engels, niet in het Bahasa, want daar snap ik dus geen drollie van, en hebben getracht hier een mooi recept van te bouwen.

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 3 kopjes witte rijst (6 kopjes water)
 • 3 theelepels zout
 • 2 kipfilets
 • 8 wokgarnalen (optioneel)
 • 2 uien
 • 1 bosui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel Ketoembar (gedroogde koriander)
 • 1 eetlepel laos
 • 1 miniscuul stukje terasi (gedroogde garnalen pasta)
 • 1 eetlepel chili poeder of een verse chilipeper
 • 3 eetlepels Ketjap Manis
 • Kokosolie om in te bakken
 • Verse takjes zeepsop a.k.a. koriander om te garneren en gewoon voor lekker erdoorheen (niet bij mij dan).

Bereidingsduur: 45 minuten (komt door het koken van de rijst, zie de tips).

Bereiding:

Zet de rijst op met het water en het zout en laat het 8 minuten koken. Laat het droogkoken. Zorg ervoor dat de rijst goed afkoelt, zet het in de winter desnoods even buiten (niet laten bevriezen!).

Snijd de kipfilet in blokjes. Verhit wat kokosolie in een wokpan. Doe hier de kip bij en laat bruin worden. Pel en snipper de uien. Voeg de uien toe en laat samen met de kip garen. Zet het vuur lager. Pel de tenen knoflook en snijd grof. Voeg dit bij de kip en de ui in de pan. Voeg de laos, ketoembar, terasi en chili toe als de kip gaar is. Roer alles goed door elkaar en laat het een minuut bakken. Voeg de wokgarnalen toe. Wacht tot de garnalen lichtroze worden. Voeg nu de ketjap manis toe en roer heel goed. Voeg de afgekoelde rijst toe en laat het op een matige temperatuur goed bakken. Blijf constant roeren. De rijst moet lichtbruin en knapperig worden. Dit duurt een minuut of 10. Snijd de bosui in ringetjes en hak de koriander grof. Bak een ei is optioneel. Verdeel de N.G. over de borden en strooi de bosui en koriander erover! Eet smakelijk!

Tips:

 • Het lekkerste is N.G. met een gebakken ei met nog een hele dooier. Maar daar moet je wel tijd voor hebben.
 • Ik gebruik kokosolie. Dit bevat veel verzadigd vet, maar wel het soort vet dat goed is voor je lichaam.
 • Terasi is een Indonesische gedroogde garnalen pasta, waar je echt maar een heeul heeul klein beetje van nodig hebt. Als je teveel gebruikt wordt je gerecht heel vies. Dit kan je gewoon in de supermarkt kopen!
 • Dit gerecht bevat inderdaad weinig groentes. Voor de extra vitaminen kan je er sperziebonen bij maken. Erg lekker!
 • Op de foto zie je inderdaad geen garnalen, dat klopt. Deze waren op. Jammer, volgende keer beter, het is met garnalen namelijk écht lekkerder.
 • Ik gebruik dan wokgarnalen uit het vriesvak. Die zijn goedkoper, net zo lekker en helemaal gepeld en al. Ik gooi ze gewoon bevroren bij de N.G.
 • Als je weinig tijd hebt, kun je de witte rijst van tevoren maken. Het beste resultaat heb je namelijk als de rijst minimaal een uur is afgekoeld. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak de rijst die ik over heb van mijn Chicken CoCo Curry om N.G. te maken. Dan bespaar je ruim een kwartier bereiding op dit gerecht.
 • Normaal gesproken gebruik ik altijd zilvervliesrijst, maar dit gerecht is het kindje van mijn vriend en die heeft het niet zo op zilvervliesrijst. Ik ben met N.G. dus flink de pisang! (kent iemand die uitdrukking of is het marinetaal?)
 • Pisang is een banaan in het Bahasa. Weten we dat ook weer.
 • Speciaal voor jullie een mooie foto uit Indonesië:

 

You may also like

Leave a comment