Chili Con Carrrrrrrneeeee

“¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba!” Oorspronkelijk een gerecht ontstaan ergens tussen Mexico en de VS, maar voor het eerst gedocumenteerd in Texas: Chili con carne. Een gerecht dat vanuit het Spaans vertaald: “chili(peper) met vlees” heet. Als je dit vegetarisch wilt maken zonder gehakt, noem het dan alsjeblieft chili sin carne.

Dit gerecht is snel, voedzaam en ontzettend lekker! In het oosten van het land zijn ze al dol op bonen en ik ben van mening dat wij dat in de kustprovinciesch vééééuls te weinig eten! Bonen zitten namelijk boordevol goede vezels, eiwitten en diverse mineralen. Veel eiwitten betekent ook langer een vol gevoel! Daarom nu, om je voedzame hoeveelheid bonen op te schroeven deze mucho simpele doch o muy smakelijke chili con carne.

Benodigdheden voor 3 personen (of zoals bij ons thuis, 1 normaal persoon en een persoon die ’s avonds eet voor twee. In het Spaans ook wel: para una persona y un oso.)

  • 350 gram mager rundergehakt
  • 1 blik rode kidneybonen (250 gram)
  • 1 blik kikkererwten (250 gram)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje maïs
  • teentje knoflook
  • 1 zoete ui
  • chili (ik gebruik poeder, maar een chili peper is nog beter)
  • snuifje komijn
  • snuifje kaneel
  • peper en zout
  • takjes zeepsop a.k.a. koriander

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding:

Haal je sombrero uit de kast en zet hem op. Pel en snipper de ui. Verhit een beetje boter of olie in een pan. Doe de ui in de pan en laat het glazig worden. Pel het teentje knoflook en snijd in grove stukken. Voeg het teentje knoflook toe en laat op een zacht vuurtje bruin worden. Voeg de komijn, kaneel, peper, zout en chili toe. Laat even een minuutje mee sudderen.

Doe de gehakt bij het mengsel in de pan en bak het bruin. Laat het nog even doorbakken, zodat het een klein korstje krijgt. Voeg nu de gepelde tomaten toe. Gebruik je pollepel als hakmes en verdeel de tomaten uit blik in de pan in kleine stukken. Je kunt ook een machete gebruiken, maar dat is niet zo praktisch in verband met de spetters in je keuken.

Laat het tomatenmengsel pruttelen, totdat het sap van de tomaten indikt. Laat een minuut of 10 doorkoken. Voeg op het laatst de kidneybonen en de kikkererwten toe. Laat ze vijf minuten doorwarmen. De bonen uit blik zijn namelijk al gaar en hoeven alleen nog maar opgewarmd te worden. Hak tot slot nog de koriander fijn.

Schep de chili op de borden, strooi er maïs overheen en tot slot de gehakte korianderblaadjes. Wat een fiësta! Eet smakelijk!

Tips:

  • Dit gerecht is oorspronkelijk bedoeld met winterwortel! Maarrrrrrrr, winterwortel heeft lang nodig om gaar gekookt te worden in dit mengsel door de zuren uit het tomatensap. Als je graag voor een smaaksensatie gaat en de winterwortel wil toevoegen, laat het gerecht dan minstens 30 minuten pruttelen.
  • Ik gebruik nooit veel chili, omdat ik daar niet zo goed tegen kan. Dit gerecht heet nou eenmaal CHILI con carne. Als je van pittig houd, kan ik je aanraden om verse chilipepers te gebruiken. Wel zo lekker.
  • Ik gebruik (extra) mager rundergehakt, omdat gehakt een vrij vette vleessoort is. Dit om het aantal calorieën van de maaltijd in te perken. Als je het lekker vindt, gebruik dan gerust half-om-half gehakt.
  • Voor een vegetarische chili hoef je hier alleen maar het vlees weg te laten, da’s makkelijk, of vegetarisch gehakt te gebruiken!
  • Net als bij lasagne, is dit gerecht de volgende dag stiekem het lekkerst!
  • Dit gerecht is, als je een beetje veel maakt, uitstekend om de volgende dag mee te nemen als lunch met bijvoorbeeld een wrap erbij!
  • Als je geen sombrero hebt, gebruik dan een cowboyhoed, maar dit komt de smaak niet ten goede!

 

You may also like

One comment

Leave a comment