Bloemkoolkerriesoep

Vorstige koude dagen met gure winden en hagel- en sneeuwbuien trekken richting ons land, dus het is weer tijd voor SOEP! Erwtensoep zal je hier niet voorbij zien komen, want die vinden we niet zo lekker, maar elke andere soepsoort lekker wel! Het afgelopen weekend was een waar feest en (vr)eetfestijn met pizza, kibbeling, patat en kaasfondue. Vandaar dat het nu weer tijd is voor een extra vitaminebom om de week te starten. En hoe kan dat beter dan met soep? De basis is simpel: verse groente, water en een staafmixer. As easy as it is!

Al vanaf dat ik klein ben is één van mijn lievelingsgroenten bloemkool. Noem me knettergek, maar ik houd ervan. Jammer genoeg heeft de bloemkool een slechte reputatie gekregen met dank aan de alles overheersende tot snot gekookte bloemkoolwalm in bejaardenhuizen, vaak geserveerd met groentedrab of kaassmurrie. Bloemkool is namelijk een veelzijdige groente die zowel gebakken, gestoomd, gekookt en gegrild erg lekker is. Ooit een keer bloemkoolsteak van de barbecue gehad? Doen! Erg lekker! Recept komt van de zomer weer! 😉

MAAAAARRRRR voor nu:

Bloemkoolsoep met kerrie!

Benodigdheden:

  • 1 bloemkool (no shit sherlock)
  • minimaal 1 eetlepel kerrie (naar smaak meer uiteraard)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (grote) witte ui
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 1 liter water
  • scheutje melk (niet essentieel)

Dit is voor een gebonden dikkige soep.

Pel de knoflook en snijd het in grove stukken. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Bij soep hoef je niet secuur te snijden, want we zetten toch de staafmixer erin. Zet een (soep)pan op het vuur en doe er een beetje boter in. Ik gebruik zelf roomboter. Iets vetter, maar wel de goede vetten en minder bewerkt dan margarine. Olie mag ook. Doe de knoflook in de pan en laat het zijn smaak afgeven. Doe de ui in de pan en bak tot het glazig wordt. Voeg de kerrie toe en roer goed door. Pas wel op dat de kerrie niet aan de pan aankoekt. Snijd in de tussentijd het groen van de bloemkool. Snijd de bloemkool in roosjes. Doe de roosjes bij de ui en de knoflook in de pan. Voeg de kerrie toe. Laat de bloemkool even 5 minuten bakken. Doe het water erbij in de pan en voeg de laurierblaadjes toe. Wacht totdat het kookt en zet het vuur dan zacht (de soep moet wel blijven koken). Kook de soep net zolang totdat de bloemkool gaar is. Haal de laurierblaadjes uit de pan en zet de staafmixer erin. Purrrrrrrreren maarrrr! Roer een scheutje melk door de soep. Daarna de soep even proeven en met peper en zout op smaak brengen! Eet smakelijk!

Tips:

  • Als je roomboter te vet vindt, gebruik dan een klein beetje olie. Ik gebruik hier graag roomboter, omdat het toch net even wat meer smaak geeft.
  • Ik roer er altijd wat melk of créme fraiche door. Dit hoeft echter niet. Als je liever een magere soep wilt maken, laat de melk dan achterwege. Zonder melk is de soep namelijk ook erg lekker.
  • Als je een beetje een grote bloemkool gebruikt wordt de soep vrij dik. Je kan na het koken er altijd nog extra water aan toevoegen. Gebruik dan wel het liefste warm of kokend water.
  • Ik vind deze soep zo fijn, omdat je door de unieke smaak van bloemkool helemaal geen bouillonblokje nodig hebt!
  • Deze soep is erg lekker in combinatie met roggebrood! 🙂
  • Dit recept is om onverklaarbare redenen gisteren niet online gekomen! SORRY! :'(

 

You may also like

Leave a comment